i verkligheten?..

Styling by Jacob Hertzell. En kille som även gjort jobb för IKEA.


Var inne på Livet hemma-ikea och hittade den här fina lilla filmen. Går väl som reklamfilm nu också tror jag, men vi tittar ju aldrig på TV här hemma eftersom vi inte har något vardagsrum så jag vet knappt. Men vad är egentligen verklighet? Och hur är det egentligen med Ikeas reklamfilm- är den verklig eller är det inte så att det är någon som varit med och hjälpt till att skapa "verkligheten"? En liten, liten regissör och scenograf eller stylist som bestämt hur strumporna ska ligga för att det ändå ska se bra ut, precis som det sker omtagningar i de flesta dokusåporna. Eller är det kanske det som är verkligheten i dagsläget? Att allt ska vara lite lagom tillfixat, men verka naturligt.

 I mitt arbete som inredningsstylist jobbar vi en del med att ordna upp i stöket hos folk eller i avsaknadet av det. I vissa fall arbetar vi "bort vardagen" för att sedan arbeta fram en ny, och i andra fall arbetar vi fram en helt fiktiv vardag, för helt perfekta ytor kan lätt bli lite tråkiga i bild. I alla fall har trenden sett ut så för en tid, en pläd slängd lite sådär på måfå över en fåtöljrygg, en säng där man anar att någon nyss stigit upp och liksom bara slängt tillbaka täcket, en köksbänk med lite mjölstänk på. Levande ytor som visar att man kan umgås och leva på, ytor där verkligheten får plats.
Ett litet collage med bilder från Hemnet, några stylade av mig en gång i tiden och några av helt andra för mig okända.

Och det vet man ju att den där lite stökiga looken oftast tar längst tid att få till. Det där håret ska se ut som att man faktiskt inte ansträngt sig ett dugg, man är liksom bara "naturlig". Och likadant är det i inredning, ni skulle bara veta hur lång tid det kan ta att få till det där rätta skrynklet på pläden eller täcket. Fast alla har väl sett hur Maria Montazami krånglar med att fixa kuddar och bäddar säng och annat :) Men i verkligheten som inredare är det där "piffandet" bara finishen på det ganska tunga och inte så glamorösa arbetet som faktiskt ligger bakom , det vill säga inte så mycket "Maria Montazami" över det hela. Fast snart är vi kanske tillbaka med sträckta kuddar och skålar med citroner i någon slags form-trender kommer ju sällan tillbaka helt som de såg ut innan. Så här ser i alla fall vår verklighet ut just nu och för evigt? För det verkar ta mig 17 som att högarna aldrig tar slut ..skulle ju platsa i vilket inredningsreportage som helst eller hur?

Kommentarer

Populära inlägg