Fasadfärg

Vi planerar att måla om huset, och skaffa ny panel. I dagsläget är panelen brunsvart med blåa fönsterfoder. Men när vi höjde ett fönster och var tvungen att byta ut lite panel, blev fodren vita och panelen svart. Det var helt enkelt omöjligt att få till samma brunsvarta nyans som redan fanns och blått kring fönstren har vi aldrig gillat så tanken har varit att måla om hela huset svart och med vita fönsterfoder. 


 Vi har tidigare funderat på att måla om hela huset i en ljusare färg och när man skrapat på fasaden har vi sett att huset tidigare haft en ljusgul färg, fast det har jag aldrig tyckt att vi ska gå tillbaka till. Gula fasader passar enligt mig bäst på större hus. Men så fick den gamla hederliga "bekvämligheten" tala och vi valde alltså till en början att vi istället skulle måla fasaden svart. Fast så blev bekvämligheten så stor att inte ens det blev av och tur var väl det. För det är klart att detta lilla hus ska ha en ljus välkomnande fasad utåt. Beslutet blev också lättare av att mer och mer utav den ursprungliga panelen blivit i allt sämre skick och vi enats om att det är värt pengarna att panela om hela huset och byta ut de i dagsläget lite bredare lockpanelsbrädorna mot smalare med profil. 

Frågan är bara vilken färg spröjs och fönsterfoder ska ha?
Vi har varit inne på röda spröjs ...


...men jag är lite rädd att fönstren kommer kännas pyttesmå då. Vi har ju inte så avlånga, höga fönstren som på huset ovanför och under, utan mer fyrkantiga. Men jag gillar kombinationen av vitbeige fasadfärg gråa fönsterfoder och röda spröjs. Tänker att den röda färgen också skulle bli fint i kombination med vår gamla röda kvarnbyggnad som ligger väldigt nära boningshuset. Fast kanske en grågrönaktig ton kan vara minst lika fin och då kanske ge fönstren ett större intryck än med rött? (som den på bilden över de röda spröjsen). Våra fönster liknar ju mer de på nedervåningen på huset på bild nedan, fast med dubbla horisontella spröjs. Gillar också detaljerna/ snickarglädjen på den övre foderlisten där.
 Jag tycker att enbart vita fönsterfoder och spröjs kan ge ett lite för "modernt" intryck, men där tycker vi lite olika mannen och jag. Kanske börjar vi ändå med helvitt och sedan får det ändras när tid ges (det vill säga typ om 20 år kanske). 


Vi har letat rätt fasadfärg länge. Gick igenom hela Gamla Linköping med lupp typ under ett besök i staden. (Tydligen hade vi hunden med oss, händer inte så ofta på sådana äventyr nu för tiden det är liksom nog att hålla redan på ett och ett halv barn, Alva på väg ut ur bild och jag framför gammal handelsbod med Agnes i magen.) Vi diskuterade färgkoder med färgexpert och höll på att bli galna för det där med att hitta exakt rätt färgkod är verkligen supersvårt. 

Fasadfärgen kommer i alla fall bli som denna under. Lite gråbeigevitaktig, tror den hette antikvit. Vi kom faktiskt över den exakta färgkoden så det måste bara vara meningen. Vi körde runt och kollade fasadfärger som vi gillade. Hittade denna knackade på och frågade ifall ägarna möjligen kom ihåg vilken färg de målat med. Det visade sig att de precis målat om och att de hade den exakta färgkoden kvar! Ibland ska man ha tur.Här har ju huset vita fönster och det är fint, men jag är ändå mer inne på färgade fönsterspröjs. Tycker det ger en mer gammaldags känsla och charm. Eller kanske räcker det att man har målade fönsterfoder och satsar på en röd dörr istället?


...och så måste vi ha en dropplist? eller vad det heter längst ner på fasaden!
Gärna lite lätt snickarglädje också ifall orken finns...


Kommentarer

Populära inlägg